Μήπως παρατηρείτε αλλαγές στον τρόπο που περπατάτε; Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα στο βάδισμα μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη άνοιας και αξίζει να του δώσετε προσοχή.
Άνοια: Πώς επηρεάζει το περπάτημα
Το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών (NINDS) περιγράφει την άνοια ως την απώλεια γνωστικών λειτουργιών, όπως η σκέψη, η μνήμη και η λογική, σε βαθμό που επηρεάζει την καθημερινή ζωή και δραστηριότητες του ατόμου.
Η άνοια μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, τις γλωσσικές δεξιότητες, την οπτική αντίληψη, την επίλυση προβλημάτων, την αυτοδιαχείριση και την ικανότητα συγκέντρωσης. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην προσωπικότητα και συναισθηματική αστάθεια. Αν και η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου, η άνοια δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Η διάκριση μεταξύ φυσιολογικής ηλικιακής γνωστικής εξασθένησης και άνοιας είναι σημαντική, καθώς η πρώτη δεν επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή λειτουργία.
Ένα «επαναλαμβανόμενο» σύμπτωμα κατά τη διάρκεια του περπατήματος θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι άνοιας. Σύμφωνα με ειδικούς, άτομα με αυτή τη γνωστική πάθηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε αυτή τη συνήθεια.
Απλή σωματική άσκηση ή σύμπτωμα άνοιας;
Το Alzheimer’s Society έχει προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο σημάδι μπορεί να εμφανιστεί όταν κάποιος περπατά. Το άτομο μπορεί να περπατά «επαναλαμβανόμενα» και ενδεχομένως να βγαίνει από το σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Υπάρχουν τρόποι να βοηθηθεί το άτομο να περπατά με ασφάλεια και να διαχειριστεί τυχόν κινδύνους. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έτσι και ένα άτομο με άνοια μπορεί να θέλει να περπατά. Το περπάτημα είναι καλή άσκηση και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και την πλήξη. Ωστόσο, ένα άτομο με άνοια μπορεί να περπατά επανειλημμένα μέσα στο σπίτι ή να βγαίνει από το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας».
Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται μερικές φορές ως «dementia wandering». Όμως η οργάνωση έχει χαρακτηρίσει αυτόν τον όρο ως «μη βοηθητικό», επειδή υπονοεί ότι το άτομο περπατά χωρίς κάποιο σκοπό.
«Στην πραγματικότητα, συχνά υπάρχει ένας λόγος ή μια πεποίθηση πίσω από αυτό», αναφέρει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το περπάτημα μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα, ειδικά αν το άτομο έχει δυσκολίες με τη μνήμη ή δεν μπορεί να βρει το δρόμο για το σπίτι.
Η φιλανθρωπική οργάνωση προσθέτει: «Μια αλλαγή στις συνήθειες περπατήματος μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ότι το άτομο έχει μια ανάγκη που δεν καλύπτεται. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί το άτομο που φροντίζει περπατά συνεχώς. Διερευνώντας τους λόγους, μπορείτε να το υποστηρίξετε ως προς τις ανάγκες του και να το βοηθήσετε να παραμείνει ανεξάρτητο και ασφαλές».
Αναφέρθηκαν οι παρακάτω πιθανοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο με άνοια μπορεί να περπατά συνεχώς:
Απώλεια μνήμης
Σύγχυση ως προς την ώρα
Ανακούφιση από πόνο ή δυσφορία
Νευρικότητα, αναστάτωση και άγχος
Ανακούφιση από πλήξη
Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
Συνέχιση μιας παλιάς συνήθειας ή ενδιαφέροντος
Αναζήτηση ενός προσώπου ή κάτι από το παρελθόν
Αίσθημα ότι είναι χαμένος
Συμπτώματα άνοιας
Άλλα συμπτώματα άνοιας που πρέπει να προσέξει κανείς περιλαμβάνουν:
Απώλεια μνήμης
Δυσκολία στη συγκέντρωση
Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως σύγχυση με τα ρέστα κατά την αγορά
Δυσκολία στην παρακολούθηση μιας συζήτησης ή εύρεση της σωστής λέξης
Σύγχυση σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο
Αλλαγές στη διάθεση
Συμπτώματα άνοιας
Άλλα συμπτώματα άνοιας που πρέπει να προσέξει κανείς περιλαμβάνουν:
Απώλεια μνήμης
Δυσκολία στη συγκέντρωση
Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως σύγχυση με τα ρέστα κατά την αγορά
Δυσκολία στην παρακολούθηση μιας συζήτησης ή εύρεση της σωστής λέξης
Σύγχυση σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο
Αλλαγές στη διάθεση
Πηγή: www.oloygeia.gr